Jak se změní pronájem nebytových prostor

Jak se změní pronájem nebytových prostor

Ačkoliv ceny nemovitostí neklesají, zažívá trh nemovitostí několik změn. Jednou z nich je pokles zájmu o pronájem nebytových prostor a zároveň pokles cen nájemného. Co můžeme čekat do budoucna?

Fixní platby rizikem

Pro řadu firem to byla právě výše nájemného, která je donutila v období pandemie pobočku uzavřít. Vládní pomoc se vyplácí se značným zpožděním a trh ovládá nejistota budoucího vývoje. Řada firem přistoupila k restrukturalizaci, zeštíhlení výroby i nejrůznějším inovacím.

Fixní platba nájemného se stala rizikem, které firmy nechtějí podstoupit. Přesouvají činnost do virtuálního prostředí a urychleně přistupují k novému způsobu práce.

Sdílená pracovní místa i práce z domu

Pandemie ukázala firmám, že není nutné mít pro každého zaměstnance vlastní kancelář. Argumenty, že zaměstnanec bude doma málo efektivní a firma nedostojí závazkům jsou zcela liché. Pro podniky to znamená, že dokáží fungovat zcela bez kanceláří nebo v mnohem menším prostoru. Jakmile skončí vládní dotace na nájemné, přistoupí firmy ke změnám a očekává se mnohem nižší poptávka po komerčních prostorách.

Zároveň je možné očekávat tlak ze strany nájemců na změnu ve smlouvách o pronájmu. Obezřetnost povede k zájmu uzavírat krátkodobé smlouvy, k dohodám o kratší výpovědní lhůtě, nižším kaucím nebo k doložkám upravujícím výši nájemného v mimořádných situacích.

Nižší nájemné, nižší ceny nemovitostí

Jakmile klesá nájemné, reagují ceny prodávaných nemovitostí. Řada nemovitostí je totiž prodávána jako investiční nemovitost. V případě, že budoucí (očekávané) nájemné bude o desítky procent nižší než dnes, kupující nebude ochoten za nemovitost zaplatit současnou cenu. 

Nemovitosti jsou nadhodnocené

Dle vyjádření ČNB jsou nemovitosti v České republice v současné chvíli nadhodnocené a jejich ceny neodpovídají příjmové dostupnosti obyvatel. Česká národní banka odhaduje nadhodnocení okolo 17 %, ale uvádí, že ve velkých městech s vysokým podílem investičních bytů mohou být ceny nadhodnoceny až o 25 %.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů