Úschova kupní ceny. Proč to má smysl?

Úschova kupní ceny. Proč to má smysl?

Kupujete nebo prodáváte nemovitost a řešíte, u koho vlastně budou peníze, které jako kupující zaplatíte prodávajícímu, nebo jako prodávající dostanete od kupujícího za svou nemovitost.  A kdo je tedy bude opatrovat? A jak dlouho?

Kam budou peníze schovány pro dobu převodu vlastnického práva na katastrálním úřadě, by si obě strany, jak kupující, tak i prodávající, měli ujasnit již při sestavování kupní smlouvy. Nabízí se celkem 4 možné varianty. Variantu, kdy by si kupující a prodávající předali peníze z ruky do ruky a tím byl obchod vyřešen, za variantu nepovažuji.

Každý z nás využívá denně služeb bank. Banky nabízejí možnost úschovy kupní ceny.  Z pohledu důvěry to vypadá nadějně, ale má to i své zápory. Bankovní instituce neumí úschovu listin, nemají moc flexibilní právní zázemí, cena úschovy se odvíjí od výše schované částky a nepřipraví vám návrhy kupních smluv, nelze ani moc připomínkovat smlouvy o úschově. V rámci důvěryhodnosti je jedná o instituci kontrolovanou ČNB a vklady na účtech jsou pojištěny. Ovšem je to také jedna z nejdražších variant.

Advokát, či notář? Advokát je nejčastěji využívaným schovatelem finančních prostředků, protože jeho služeb nejvíce využijete během celého procesu koupě. Většinou rovnou zajišťuje přípravu kupních smluv, stará se o administrativu spojenou s přepisem vlastnického práva na katastru, stejně tak i spolu s vámi sepíše smlouvu o advokátní úschově. Advokát ve většině případů i komunikuje s katastrálním úřadem v případě nějakých problémů v probíhajícím přepisu. Advokát je registrován u Advokátní komory, musí mít pojištění odpovědnosti alespoň na 5 milionů korun. Advokát ke každému případu zřizuje zvláštní bankovní účet, který je oddělen od jeho majetku. Avšak svým majetkem v případě problémů ručí. Neručí za něj stát. Pak nám tu zbyl notář, kterého lze zařadit na stejnou hromadu jako advokáte, s rozdílem, že advokát si účtuje za své služby kolik chce, notář je vázán vyhláškou. Registrován je pod Notářskou komorou a odpovědnost také nese jako fyzická osoba.

,,A co ta realitka? Tam to přeci vyjde nejlevněji. Mají to dokonce zdarma.“ Toto heslo naštěstí už moc renomovaných realitních kanceláři nepoužívá. Dnes se snaží klientovi zajistit co nejbezpečnější obchod a mnoho realitních kanceláří má své advokáty, notáře, nebo spolupracující banky, kteří jim díky dlouhodobé kooperaci dávají nižší poplatky. Ne málo často se v minulosti dělo, že realitní kanceláře schovávaly kupní ceny klientů na své běžné účty, pak s nimi jejich majitelé buď zmizeli, nebo třeba kvůli pohledávkám byl jejich účet zmrazen exekutory. Žádná solventní realitní kancelář nebude mít problém s realizací úschovy kupní ceny dle vašeho výběru.

Proto stejně jako si chráníte své mobilní telefony, peněženky, domácnost, chraňte i své finance, za které prodáváte nebo kupujete nemovitost. Ne vždy se šetřit vyplácí.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů