Také investujete do nemovitostí?

Také investujete do nemovitostí?

Podle průzkumů od společnosti Ipsos, které si nechala udělat Expobank CZ, zhruba 60% Čechů investuje peníze do nemovitostí. Respektive nemovitosti shledávají jako relativní jistotu pro uložení svých úspor.

Na druhém místě po nemovitostech se umístily spořící účty, stavební spoření a v neposlední řadě i akcie, dluhopisy, podílové fondy, nebo investice do drahých kovů - zlata, stříbra.

Co se vůbec jako investice dá koupit? Co má smysl, pokud to vůbec smysl má?

Při koupi nemovitosti na investici je vždy nutné zůstat v realitě. Nekoupit si na hypotéku byt, který zatím budete pronajímat, než děti vyrostou a nespočítat si přitom, za kolik je reálné byt pronajmout, jaké jsou jeho náklady a jaký náklad budete mít na hypotéku.

Nekoupit si pole jen proto, že jednou z něj možná budou stavební pozemky s developerským projektem – stát se to může, ale vždy je dobré vědět, co se v budoucnosti s polem bude dít, jaké jsou na něm sítě, jak vypadá územní plán, podloží, jak je to se záplavovým územím, příjezdovou cestou atd.

Na investici lze koupit leccos, ale vždy pečlivě zvažte, jaké náklady vlastnictví nemovitosti ponese.

Vypůjčím si citát od Benjamina Grahama: „Investiční operace je taková operace, která po důkladné analýze slibuje bezpečné zachování jistiny a odpovídající výnos. Operace, které nesplňují tyto požadavky, jsou spekulacemi.“

Dříve platilo, že investiční nemovitosti se nejlépe seženou na dražbách. Za levno. Avšak ani na to dnes nelze spoléhat. Mnoho soukromých subjektů se naučilo na dražbách obchodovat, i banky k tomu dnes umí půjčit finance, a proto i na dražbě buďte obezřetní, aby vás nakonec nemovitost nevyšla dráže než klasická koupě.

Vhodnými nemovitostmi, vzhledem k jejich potencionálu mohou být činžovní domy, nebo rodinné domy s více obytnými jednotkami, dobře se pak pronajímají menší byty typu garsoniéra, 1+1,2+1 a nebo pak třeba velké byty studentům.

Samozřejmě platí, že možnost budoucího pronájmu se odvíjí od lokality, dopravní dostupnosti, občanské vybavenosti atd. 

Teoreticky výhodnou investicí může být již zmiňované pole, které  si na základě pachtu budou obhospodařovat zemědělci, a jednou z něj bude lukrativní zástavba.

 

Ať už se rozhodnete koupit na investici cokoliv, nekoukejte jen na případný zisk, ale vždy zvažte i náklady spojené s provozem a údržbou, způsob financování, návratnost vložených prostředků. Aby pro vás investice jednou nebyla bezednou jámou.

 

Pokud zvažujete investici do nemovitostí, můžete se mě obrátit s jakýmkoliv realitním dotazem. 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů