Prodávám nemovitost, značka „V exekuci“

Prodávám nemovitost, značka „V exekuci“

Pokud se vlastník nemovitosti ocitne v exekuci, je prodej jeho majetku zakázán. To je všeobecné pravidlo, které říká, že majetek v exekuci nelze prodávat ani darovat. Existují ovšem výjimky, které prodej povolují. V případě, že dlužník využívá svůj majetek k běžné obchodní činnosti či uspokojování základních životních potřeb svých a osob, ke kterým má vyživovací povinnost, prodávat může. 

Prodej nemovitých věcí v exekuci není jednoduchá věc

Jako první je třeba uvést, že kupní smlouva, která by přesahovala rámec výše uvedených výjimek, by byla neplatná. Proto buďte obezřetní a vše si důkladně prověřte, či konzultujte ideálně s realitním makléřem a právníkem u jednoho stolu.

Prodej není jednoduchý, ale možnosti tu jsou

Jedna z možností, která prodej nemovitosti před exekucí povoluje, je prodej před nedobrovolnou dražbou. Tady je ovšem nutné splnit několik podmínek.

Například: Dlužník může prodat svoji nemovitost před nedobrovolnou dražbou, pokud s tím souhlasí exekutor a ostatní věřitelé. Takový věřitel může být samozřejmě fyzická osoba, nebo třeba banka, vůči které má věřitel závazky. Další podmínkou je, že nejnižší prodejní cena musí odpovídat znaleckému posudku.

Pokud je vaše nemovitost v exekuci, je dobré začít jednat rychle. Spojit se s makléřem a právníkem a vymyslet nejvhodnější řešení. Pokud se totiž podaří dojednat a realizovat prodej dříve, než dojde na nedobrovolnou dražbu, může být takový krok pro majitele nemovitostí výhodnější. Nemovitost se totiž v takovém případě pravděpodobně prodá za vyšší částku, než by vzešla z dražby nedobrovolné. 

Pokud chcete kupovat

Koupě nemovitosti v exekuci je možná, ale složitá záležitost a skoro vždy s sebou nese nějaké riziko. Hypotéku na koupi nemovitosti sice získat můžete, jde ovšem o velmi složité jednání a spousta dokladování a dohadování. Dalším rizikem je, že získáte nemovitost i s majitelem, který se celé roky odmítá vystěhovat, protože nemovitost stále považuje za svou. 

S dobrým realitním makléřem, odborně sestavenými smlouvami a se základní znalostí práv a povinností obou stran, tedy prodávajícího i kupujícího, tady ale existuje šance, že koupí nemovitosti v exekuci nějaké ty peníze ušetříte. Neděláte nic protizákonného, a navíc si můžete ověřit svoji schopnost flexibilně reagovat v dané situaci a hledat optimální a správná řešení.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů