Nižší příjem kvůli koronaviru? Žádejte odklad splátek

Nižší příjem kvůli koronaviru? Žádejte odklad splátek

Česká bankovní asociace doporučila bankám, aby klientům umožnily odklad splátek u hypotečních a ostatních úvěrů. O tříměsíční odklad splátek mohou požádat klienti, kteří přišli o část nebo celý zdroj příjmů.

Mimořádná situace způsobená koronavirem
Koronavir ohrožuje nejen zdraví obyvatel, ale i zdroje jejich příjmů. Tisíce provozoven bylo uzavřeno nebo funguje v omezeném režimu. Podniky ukončují výrobu. Zaměstnanci přicházejí o velkou část příjmů z důvodu ošetřovného na děti. Mnoho lidí je v karanténě nebo postiženo onemocněním. 

Jak splácet hypotéku? Můžete v době finanční tísně způsobené mimořádnou situací z důvodu ohrožení koronavirem žádat o odklad splátek? Ano!

Dohoda bank o odkladu splátek
Na základě doporučení České bankovní asociace budou banky souhlasit se žádostmi o mimořádné odložení splátek, a to až o tři měsíce. O odklad splátek můžete požádat, pokud splácíte hypoteční nebo spotřebitelský úvěr. Na odklad splátek budou přistupovat i stavební spořitelny nebo nebankovní společnosti. 

Odklad splátek není automatický a neplatí pro všechny klienty. O odklad splátek musíte banku požádat a zároveň prokázat (doložit) důvod žádosti. Banky budou každou žádost posuzovat individuálně. 

Sporné body v postupech bank
Banky se dosud neshodly na postupu, zda budou klientům po dobu tří měsíců účtovat úroky z úvěru a další poplatky. Zároveň nepanuje shoda ohledně možného zápisu do bankovního registru. Odklad splátek z důvodu koronaviru se podle některých bank do registru dlužníků zapíše, ale ne jako negativní záznam, který by klienta poškodil v budoucnu. 

Jak požádat o odklad splátek
Řada bank už na svých internetových stránkách zveřejnila formulář, prostřednictvím kterého můžete o odklad splátek požádat. Ostatní banky vyzývají, abyste je kontaktovali e-mailem. Každou žádost je nutné bance doložit. 

Kdo má nárok na odklad splátek:
- osoba, která koronavirem onemocněla nebo je v karanténě 
- osoba, která nepracuje z důvodu překážky na straně zaměstnavatele 
- osoba pobírající ošetřovné na dítě
- OSVČ, které poklesly příjmy z důvodu uzavření provozovny 

Kdy podat žádost
O odkladu splátek se uvažuje od příštího měsíce (dubna). Žádost o odklad společně s doložením nároku posílejte bankám minimálně 10 dní před termínem splátky. Zároveň je nutné, abyste v dané době nic nedlužili. OSVČ musí mít aktivní živnost ještě před datem vyhlášení mimořádného stavu.

Konkrétní pravidla nastavují banky v souladu s interními předpisy. Konkrétní postup vám upřesní pracovníci jednotlivých bank. 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů