Investice versus spekulace

Investice versus spekulace

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký je rozdíl mezi investicemi a spekulacemi?

Pokud dostanete stejnou nebo vyšší hodnotu, než kterou zaplatíte, bude to vaše investice. Pokud cena, kterou zaplatíte, bude vyšší než hodnota, kterou za tuto cenu obdržíte, budete pravděpodobně spekulovat.

Pro začátek by se asi hodilo zmínit, že mnoho lidí si plete cenu nemovitostí s hodnotou nemovitostí. Cena je to, co kupující vynakládá na pořízení nemovitosti. Hodnota je to, co kupující za tuto cenu obdrží. A toto není vždy stejné.

Žádná investice ale není bez rizika, důkazem toho byl rok 2008. Když investujete, mělo by vaše rozhodnutí vycházet především z reálných čísel a vašich reálných možností. Investoři se vždy zeptají rovnou sami sebe, zda příjem z pronájmu a celkové náklady spojené s tímto obchodem s nemovitostmi dokážou splnit jejich představu o požadované ceně.

Při dobré investici do nemovitostí byste si měli být jisti, že kromě některých nepředvídaných okolností můžete pravděpodobně dosáhnout pozitivní návratnosti své investice.

Spekulanti zase spíš koupí nemovitost na základě přesvědčení, že hodnota majetku se výrazně zvýší. Sázejí především na zhodnocování cen. Jdou do rizika, že mohou část nebo dokonce všechny své zásadní investice ztratit.

Existují nějaké souhrnné metody oceňování nemovitostí?

Prodejní přístup

Přístup k porovnání prodeje se běžně používá k ocenění nemovitostí typu jako je byt nebo rodinný dům na základě toho, jaké nemovitosti s podobnými vlastnostmi se ve stejné zeměpisné oblasti v poslední době prodaly. Pokud se budete dívat na nemovitost v rezidenční oblasti, často mnoho domů v sousedství bylo postaveno stejným stavitelem, takže hledání nemovitostí s podobnými vlastnostmi by nemělo být obtížné. Prodejní přístup je zároveň také užitečným ukazatelem současné hodnoty rodinného domu.

Přístup k nákladům

Tento přístup se běžně používá k ocenění vlastností tzv. zvláštního použití, jako jsou např. kostely nebo knihovny. Nákladový přístup říká, že hodnota nemovitosti by měla být v celkové výši nákladů na výstavbu rovnocenné budovy. Pokud tedy chcete vědět, jaká je hodnota konkrétní stavby, měli byste si zároveň odpovědět otázkou, kolik by stálo vybudovat stejnou konkrétní budovu ve stejné velikosti.

Přístup k příjmům

Přístup k příjmům se běžně používá k ocenění bytových domů. Tento přístup říká, že hodnota nemovitosti se určuje tak, že se vezme tzv. čistý provozní příjem nemovitosti a vydělí se maximální sazbou. Je samozřejmě velmi důležité počítat se správnými čísly a že tyto výpočty by měl nejlépe provádět odborník, který dobře zná místní trh s nemovitostmi.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů